Aromatherapie

 

Etherische oliën of essentiële oliën, bevatten de essentie van de plant en hebben daarom specifieke eigenschappen. We vinden ze terug in de bloemen, bladeren, schors en wortels van de planten.

De etherische oliën zijn te vergelijken met de hormonen van de plant of ook wel met de Chi, of levenskracht van de plant. De plant gebruikt deze olie bijvoorbeeld voor het afweren of juist het aantrekken van insecten, het kan de temperatuur in de directe omgeving van de plant regelen en heeft bijvoorbeeld ook een bacterie- en schimmelwerend effect.

Het is de veelheid aan eigenschappen die de essentiële oliën voor mens en dier zo aantrekkelijk maakt. In de natuurgeneeskunde worden ze gebruikt om hun ontsmettende, genezende en evenwichtbrengende eigenschappen.

De werking is zowel lichamelijk als mentaal. De oliën kunnen zowel inwendig als uitwendig (massage en inademing) worden toegepast. Essentiële oliën zijn voor allerlei klachten te gebruiken, bijvoorbeeld bij weerstandsproblemen, spijsverteringsproblemen, spierproblemen, storingen in de hormoonhuishouding, klachten aan de luchtwegen en bij mentale problemen, zoals angst, onzekerheid, spanning etc.

Enkele essentiële oliën:

  • Citrusachtigen: Citroen, Sinaasappel, Petit grain
  • Coniferenachtigen: Ceder, Cipres, Den, Jeneverbes
  • Lipbloemigen: Lavendel, Marjolein, Pepermunt, Rozemarijn, Tijm

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.