Guasha is een unieke Chinese therapie en belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en bestaat al langer dan 2000 jaar. Betekent letterlijk: Gua = schrapen, Sha = ophoping. Door te werken met een jadesteen en speciale kruidenolie (humaan) worden blokkades (afvalstoffen) op de huid weggestreken zodat de natuurlijke energie weer kan stromen. Bij dieren wordt geen olie gebruikt, daar neemt de vacht de taak van de olie over.

Wat doet Guasha:

Guasha zet het lichaam aan tot opruimen! Elk lichaam is voorzien van energiebanen (meridianen: zie ze als rivieren, beekjes) waarin zich drukpunten bevinden die in verbinding staan met alle organen en lichaamsfuncties. Door met een jadesteen (of een andere steen) over deze energiebanen en drukpunten te schrapen wordt het lichaam gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren.

Guasha werkt tijdens de behandeling gelijktijdig in op de huid, bindweefsel, lymfesysteem, meridianen, periost (beenvlies), spieren, bloedvaten, zenuwenstelsel, hersenen en immuunsysteem, met de daarbij behorende functies in het hele lichaam. De weerstand van al deze systemen en organen worden gestimuleerd en geoptimaliseerd.

Waarom of wanneer Guasha toepassen?

Naarmate we ons leven leven (zowel mens als dier), doen we ervaringen op, gebruiken we voeding/drinken, leven we in bepaalde leefomstandigheden, worden we ouder enz.

Afhankelijk van wat we ervaren/meemaken, krijgen we een ophoping van afvalstoffen in het lichaam, wat tot stagnatie of blokkades kan leiden. Door deze verstoorde energiestroom (en) kunnen er fysieke of emotionele problemen ontstaan. Om deze stagnatie of blokkades weer te laten stromen worden bepaalde punten of meridianen van de verstoorde energiestroom gestimuleerd met behulp van een jadesteen in combinatie met lichte tot stevige druk (het schrapen).

In onze reguliere medische wereld wordt als eerste naar externe oorzaken gezocht, zoals een virus of bacterie. Als de oorzaak onduidelijk is, worden de symptomen behandeld, daarbij worden vrijwel altijd chemisch ontwikkelde medicijnen voorgeschreven die vaak ongewenste bijwerkingen hebben. De westerse geneeskunde is gebaseerd op anatomie en fysiologie, waarbij het lichaam los van de geest wordt bestudeert. Volgens de Chinese geneeskunde zijn lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden, daarnaast wordt er in China ook veel vaker met kruiden gewerkt. Guasha behandelt de totale mens of dier, dus zowel fysiek als mentaal.

Als de stagnatie/blokkades na een of meerdere behandelingen (afhankelijk van klachten) zijn opgelost komt er een betere doorstroming op gang waardoor u dit zeker zult gaan voelen / opmerken.

Behandeling:

Bij de behandeling humaan wordt er een speciale olie op de huid aangebracht. Bij behandeling van dieren wordt geen olie gebruikt, de vacht neemt deze taak over. Op de in geoliede plaatsen wordt met een speciale schraper gestart met “schrapen”. Er zijn diverse soorten schrapers, meestal wordt de jadesteen gebruikt, omdat deze steen een reinigende werking heeft.

Door het schrapen wordt de huid rood, op plaatsen waar blokkades (afvalstoffen/toxines) zich bevinden, verschijnen “bloeduitstorting”(Sha) in de huid, deze variëren van diep rood tot paars. Aan de kleur van de Sha kan men zien of het om een recente- of een chronische stagnering gaat. Hoe donkerder de Sha, hoe chronischer de blokkade is. De kleur van de Sha kan variëren van licht tot donker rood, maar ook blauw, paars of zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen deze rode delen (Sha) binnen 3 tot 7 dagen.

Bij dieren zie je deze roodheid niet, de vacht voorkomt dit.

Guasha bevordert:

  • Bloedsomloop,
  • Lymfe,
  • Ontgift & ontzuurt,
  • Stimuleert: immuunsysteem, werking van de organen,
  • Neemt blokkades en pijn weg,
  • Regenereert & revitaliseert,
  • Vermindert spanning (stress), moeheid & burn-out,
  • Brengt emoties opnieuw in evenwicht,
  • Ontspant & bevordert helderheid van geest

Hoeveelheid behandelingen is afhankelijk van het lichaam, klachten en blokkades. Meestal zijn er een aantal vervolgbehandelingen nodig om het lichaam in balans te brengen.

Na de behandeling is het verstandig een paar dagen wat rustiger aan te doen, u krijgt hierover uitgebreid advies. Daarna kun je jezelf of het dier een keer per maand preventief laten behandelen om erger te voorkomen.

Guasha kan prima naast behandeling van dierenarts of reguliere behandeling gegeven worden, het ondersteund het genezingsproces. Afhankelijk van de blessure kan in overleg met dierenarts of arts bepaald worden, welke delen van het lichaam behandeld kunnen worden.