Wat is Gemmotherapie:

Gemmo therapie is een specifieke vorm van fytotherapie, dat ook wel fyto-embryotherapie genoemd wordt. De grondstof voor de bereiding van de gemmopreparaten wordt gevormd door actief snel delend plantaardig (embryonale) weefsels wat zich voornamelijk in knopen, loten, kiemen, haarwortels van de plant bevindt tijdens de groeifase. Daardoor hebben de gemmopreparaten unieke toepassingsmogelijkheden die niet overeen komen met de inzetbaarheid van homeopathische of fytotherapeutische geneesmiddelen.

Waar bestaat een Gemmopreparaat uit:

Uit analyses blijkt dat deze snel groeiende plantendelen en de speciale krachtige stoffen hieruit, een grote hoeveelheid plantaardige groeihormonen en andere groeistoffen bevatten naast enzymen, aminozuren, vitamine, mineralen en oligo(sporen)-elementen.

Deze stoffen hebben een sterke biologische werking in het lichaam, wat wetenschappelijk is aangetoond. In volwassen planten zijn een aantal van deze specifieke stoffen nauwelijks of niet terug te vinden.

Vervolgens ondergaat het plantenmateriaal een speciaal bereidingsproces om de werkzame stoffen te behouden in het preparaat.

Wat doet een Gemmopreparaat:

Elk gemmopreparaat heeft zijn specifieke kenmerkende eigenschappen, die zich richt op regulerende actieve drainage en een regenererende (herstellende) werking.

De meeste gemmopreparaten bezitten een bijzondere verwantschap met een specifieke orgaan of orgaansystemen. Deze gemmopreparaten werken niet alleen op de uitscheidingsorganen zoals nieren, lever en huid maar ook op het bloed- en lymfestelsel.

Bovendien zijn enkele gemmopreparaten te herkennen aan hun tonifiërende (stimulerende), ontstekingsremmende of weerstand verhogende werking. Daarnaast werken de gemmopreparaten niet alleen fysiek maar ook op mentaal niveau.

Daardoor is de gemmotherapeutica een verrijking binnen de complementaire mogelijkheden, met een inzetbaarheid in een breed spectrum van aandoeningen.

Organotrope/stimulerende eigenschappen:

De meeste gemmopreparaten hebben een organotrope werking op cellulair niveau:

 • Stimulatie van de normale orgaanfunctie
 • Stimulatie van de eliminatieorganen (detox)
 • Regeneratie en remineralisatie van verschillende weefsels
 • Stimulatie immuniteit (preventie functionele orgaanschade)

De preparaten hebben een bijzondere verwantschap met een bepaald orgaan of orgaansystemen o.a.:

 • Crataegus oxyacantha (hart en bloedvaten)
 • Fagus sylvatica (nieren),
 • Rubus idaeus (hormonale stelsel),
 • Tilia tomentosa (zenuwstelsel)
 • Rosmarinus off. (levercellen)
 • Ficus carica (maag)
 • Ribes nigrum (bijnieren)

Gemmotherapie kan als een afzonderlijke therapie worden ingezet, maar heeft ook de kracht om als ondersteunende therapie bij vooral chronische ziekten te worden gebruikt.