Wat is Manuele lymfe drainage voor paarden?

Manuele Lymfe Drainage, kortweg ook wel MLD genoemd is een speciale subtiele massage techniek voor paarden. Waarbij je direct met de handen inwerkt op het lymfesysteem van het paard. Deze massage techniek wordt door bijna alle paarden als zeer prettig ervaren.

Wat is het lymfesysteem?

Het lymfesysteem is een netwerk van lymfevaten en knopen, verdeeld over heel het lichaam van een paard. Het lymfesysteem heeft een reinigende functie in het lichaam, door het afvoeren van o.a.:

Fysiek: weefselvocht, ziektekiemen en afvalstoffen.                                                                                                                  Mentaal/energetisch: opgedane spanningen, stress en negatieve ervaringen, maar ook het loslaten van trauma’s, angst, oude gewoontes.

Het weefselvocht heeft ook als taak om zowel voedingstoffen vanuit het bloed naar cellen te brengen, als afvalstoffen vanuit de cellen mee te nemen en af te voeren naar het bloed.

Daardoor heeft MLD direct invloed op meerdere orgaansystemen in het lichaam. Lymfe drainage heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel verzorgt de regeling van alle onwillekeurige orgaanfuncties. Denk hierbij aan: ademhaling, bloedsomloop, hart, longen, stofwisseling, maag/darm, uitscheiding: nier, blaas. Waardoor MLD een erg fijne behandelingsmethode is die breed kan worden ingezet. Zonder dat het vervelende of ongewenste bijwerkingen heeft.

Wat doet Manuele Lymfe drainage?

Lymfedrainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogd de afvoer capaciteit. Waardoor afvalstoffen, en overtollig vocht sneller het lichaam verlaten en er minder verzuring optreed in het lichaam.

Door deze massagetechniek gaat het lymfesysteem beter stromen, hierdoor gaat het lichaam, waaronder bijv. orgaansystemen weer beter functioneren. Het lymfesysteem, maar ook het gehele lichaam van het paard kan dan weer functioneren zoals het van nature bedoeld is.

Welk effect heeft Manuele Lymfe drainage nog meer?

Buiten het effect op het beter functioneren van het paardenlichaam zorgt deze massage er ook voor dat een paard zich kan ontspannen (parasympaticus). Parasympaticus zorgt voor rust, ontspanning, opbouw en heel erg belangrijk: het herstel van het lichaam.

De tegenhanger van de parasympaticus is de sympathicus die zorgt voor aanpassing van het lichaam bij inspanning en situaties van stress, angst enz.

Voor veel paarden wordt de sympathicus al vanaf de jonge levensjaren opgeroepen. Denk alleen al aan bijv.: het afspenen van een veulen, zadelmak maken, trainingen waarbij het paard zich oncomfortabel voelt, op wedstrijd gaan, pijn, verdovingen, ontstekingsreacties. Maar ook situaties als individueel gestald worden, maar een aantal (ruw)voer momenten per dag, niet vrij kunnen bewegen door aanhoudende stimulaties (bandages, andere knellende hulpmiddelen) geeft paarden zowel fysiek als mentaal onrust. Door onze onnatuurlijk manier van paarden houden blijft de sympathicus vaak tot op celniveau aanwezig.

Belangrijk hierbij is om te weten dat een paard wat op celniveau in de sympathicus zit, vaak niet vanzelf weer terugschakelt naar de parasympaticus. Ook al lijkt het paard in zijn gedrag tot rust te zijn gekomen.

Een paard kan alleen optimaal herstellen, van zowel inspanning, blessures of verwondingen als zijn parasympatische zenuwstelsel actief is. Met lymfedrainage activeer je het parasympatische systeem van een paard, waardoor het sneller en beter zal regenereren, herstellen en helen tot op celniveau.

Omdat het lymfesysteem ook de taak heeft om ziektekiemen af te voeren, heeft lymfedrainage ook een gunstig effect op het immuunsysteem.

Bij welke problemen helpt Manuele lymfedrainage?

Bij een behoorlijk aantal aandoeningen kan lymfedrainage een positieve invloed hebben op het herstel. Bijvoorbeeld bij stalbenen of acute oedeemvorming zal de massage al direct zichtbaar resultaat en verlichting geven. Doordat het stromen van het weefselvocht gestimuleerd wordt.

Bij andere aandoeningen zijn waarschijnlijk meerdere behandelingen noodzakelijk, denk bijvoorbeeld aan slecht helende wonden, einschuss of hoefbevangenheid. Hierbij speelt voeding ook een belangrijke rol. Denk aan de kwaliteit van het voer, aantal voermomenten enz.

Voor chronische klachten zoals: zomereczeem, elefantiasis of chronisch progressief lymfoedeem (CPL) kan zeker vooruitgang geboekt worden. Hiervoor is wel een langere behandelperiode noodzakelijk, vaak in combinatie met aanpassingen in voeding en/of leefomstandigheden.

Kort samengevat heeft Manuele Lymfe Drainage een drieledige of drievoudige werking:

Het verhoogd de afvoer van afvalstoffen, het verbeterd het herstel en de algehele afweer.

Bij een aantal klachten kan een Manuele Lymfe Drainage behandeling al direct zichtbaar resultaat geven, bijvoorbeeld bij stalbenen of acute oedeemvorming. Bij diverse andere situaties zijn meerdere behandelingen noodzakelijk, bijvoorbeeld slecht helende wonden, einschuss of hoefbevangenheid. Daarbij speelt voeding ook een belangrijke rol.

Voor chronische klachten zoals: zomereczeem, elefantiasis of chronisch progressief lymfoedeem (CPL) kan zeker vooruitgang geboekt worden. Hiervoor is wel een langere behandelperiode noodzakelijk, vaak in combinatie met aanpassingen in voeding, leefomstandigheden.

Lymfedrainage heeft bij de volgende aandoeningen een positieve invloed op het herstel:

 • Stalbenen
 • Overbelaste spieren en pezen
 • Stijve rug of achterhand problemen
 • Peesontstekingen
 • Galletjes
 • Hoefbevangenheid
 • Spierbevangenheid
 • Oedemen (post traumatisch en post operatief)
 • Einschuss
 • Slecht helende wonden
 • Zomereczeem
 • Verkoudheden
 • Tijdens en na een ziekte
 • Na medicatie of narcose
 • Slechte algehele weerstand
 • Onrustige, angstige, stressvolle paarden
 • CPL: Chronisch Progressief Lymfoedeem
 • Traag herstel na intensieve inspanning
 • Slecht kunnen concentreren
 • Bij trainingen

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met me op.