Wat is een essentiële olie:

Etherische oliën of essentiële oliën, bevatten de essentie (de wezenlijke kracht) van de plant en hebben daarom specifieke eigenschappen. De oliën zijn vluchtig van aard en hebben een sterke geur, wat belangrijke eigenschappen van deze oliën zijn. We vinden deze oliën terug in de bloemen (Roos, Ylang-ylang), bladeren (Basilicum, Marjolein, Munt), schors (Kaneel, berk), wortels (Gember, Knoflook, Vetiver) en zaden (Anijs, Dille, Venkel) van de planten.

De etherische oliën zijn te vergelijken met de hormonen van de plant of ook wel met de Chi, of levenskracht van de plant. De plant gebruikt deze olie bijvoorbeeld voor het afweren of juist het aantrekken van insecten, het kan de temperatuur in de directe omgeving van de plant regelen en heeft bijvoorbeeld ook een bacterie- en schimmelwerend effect.

Het is de veelheid aan eigenschappen die de essentiële oliën voor mens en dier zo aantrekkelijk maken. In de natuurgeneeskunde worden ze gebruikt om hun ontsmettende, genezende en evenwicht brengende eigenschappen.

Hoe werkt essentiële olie

De werking is zowel lichamelijk als mentaal. De oliën kunnen zowel inwendig als uitwendig (massage en inademing) worden toegepast. Essentiële oliën zijn voor allerlei klachten te gebruiken, bijvoorbeeld bij problemen aan: immuunsysteem, spijsvertering, storingen in de hormoonhuishouding, klachten aan de luchtwegen en bij mentale problemen, zoals angst, onzekerheid, spanning etc.

Enkele essentiële oliën:

  • Citrusachtigen: Citroen, Sinaasappel, Petit grain, Mandarijn
  • Coniferenachtigen: Ceder, Cipres, Den, Jeneverbes
  • Mirte-achtigen: Eucalyptus, Mirte, Tea tree
  • Gras-achtigen: Lemongrass, Citronella, Palmrosa, Vetiver
  • Lipbloemige: Lavendel, Marjolein, Oregano, Pepermunt, Rozemarijn, Salie, Tijm
  • Anijs, Dille, Geranium, Gember, Kaneel, Knoflook, Venkel

In mijn praktijk werk ik uitsluitend met essentiële oliën van therapeutische kwaliteit.