Orthomoleculaire geneeskunde is een nieuwe vorm van geneeskunde die, in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, natuurlijke middelen gebruikt bij de behandeling.

Uit het Grieks komt het woord Orthos wat betekent: “juist”, “recht” of “gezond”, en het woord moleculair heeft als betekenis de moleculen betreffend.

Orthomoleculaire geneeskunde betekent dus dat er gebruik gemaakt wordt van zogenoemde “optimale” hoeveelheid van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en essentiële vetzuren, allemaal van natuurlijke oorsprong.

De orthomoleculaire geneeswijze heeft als visie te streven om met de juiste voeding zoveel mogelijk nuttige voedingsstoffen die nodig zijn binnen te krijgen, en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.

De orthomoleculaire visie is een holistische en ziet mens en dier als een geheel. Met als doel om met voeding zowel preventief (ziekte voorkomen) als het doel de ziekten te behandelen.

Belangrijk hierbij is om met behulp van de juiste voeding(stoffen) het evenwicht te herstellen van het functioneren van alle functies in het lichaam en het vermogen van het lichaam om dit in evenwicht te houden. Ondanks de omgevingsinvloeden zoals: huisvesting, voeren, training, verzorging, sociaal contact enz.

Daardoor kan de behoefte aan essentiële voedingsstoffen erg uiteenlopen en kan de behoefte flink hoger zijn dan de normale aanbevolen hoeveelheden.

Afhankelijk van de situatie kan het nodig zijn om naast een zo volwaardig mogelijke voeding, het dier te voorzien van extra voedingsstoffen. Dit wordt gedaan in de vorm van orthomoleculaire voedingssupplementen.

Orthomoleculaire voeding- en supplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zowel regulier of natuurgeneeskundig.

Voeren we of voeden we het dier!