Waar is Fytotherapie ontstaan:

Het gebruik van kruiden als geneesmiddelen is zo oud als de mensheid zelf. De Egyptenaren, de Indiërs en de Chinezen staan hierom bekend. Hun traditionele kennis en ervaringen zijn opgeschreven en weer doorgegeven aan latere generaties, zodat kennis behouden zou blijven.

In de oudheid was de mens echter sterk verbonden met de kosmos en de natuur, waardoor planten in hun wezen en werking ook meer intuïtief doorvoeld konden worden.

Fytotherapie werd voor het eerst begin vorige eeuw onder de aandacht gebracht door de Franse arts Henri Leclerc. Hij gaf aan dat het bij fytotherapie gaat om wetenschappelijke toepassingen van geneeskrachtige planten bij aandoening van zowel mens als dier.

Definitie Fytotherapie:

De moderne nauwkeurige omschrijving van fytotherapie is behandelen, verminderen of voorkomen van aandoeningen bij mens en dier met geneeskrachtige planten, delen van planten (bladeren, bloemen, zaden, wortels) en de bereidingen daarvan.

Bron: Fyto.nl/fytotherapie

Wat kan Fytotherapie voor dier en mens betekenen:

Fytotherapie kan veel voor dier en mens betekenen, omdat het prima inzetbaar is bij zowel acute als chronische aandoeningen. Fytotherapie is “Genezen met Planten” waarbij geneeskrachtige planten worden toegepast, waarvan de medicinale werkzaamheid is beschreven en hoe toe te passen. Hierbij gaat het om het totale pakket aan inhoudsstoffen van de plant, waarbij het kruid of delen van het kruid in zijn geheel wordt gebruikt.

Dit tot in tegenstelling bij de reguliere geneeskunde, hier wordt het hoofdbestanddeel uit het geheel van het kruid geïsoleerd en tot een geneesmiddel verwerkt. Hierbij gaat een belangrijk deel van de werking verloren, omdat men gericht op een symptoom wil werken. Maar het totaal pakket aan inhoudsstoffen van een plant kan zoveel meer bij acute als chronische aandoeningen. Ook in de Fytotherapie richt men zich op specifieke klachten. Maar omdat hierbij het totaal pakket van inhoudsstoffen van de plant bewaard blijft, heeft de plant een breder bereik en invloed op zowel lichamelijk- als op psychisch- en energetisch niveau.

Enkele kruiden zijn:

  • Berk : reinigend, stimuleert lever, doorstroming
  • Brandnetel: reinigt bloed, mineraliserend, ondersteunend
  • Kamille : spijsverteringsklachten, rustgevend
  • Knoflook: reinigt bloedvaten stelsel, weerstand verhogend
  • Paardenbloem: ondersteunt lever & gal, reinigend, afvoeren
  • Vlierbloesem: Weerstand verhogend, versterkend, antiviraal, ontstekingswerend
  • Wilg: pijnstillend, bloed reinigend, ontkrampend