-
Het aanleren van gewenst gedrag,begint zodra je dier bij je komt wonen"Eerste kennismaking,wie ben jij, even ruiken"
-
Of je dier nu nog een pup of al volwassen is“Fabio krijgt les van Abbe, hoe leer ik mijn neus gebruiken"
-
Belangrijk daarbij is dat je zelf leert, duidelijk, consequent &met een gezonde dosis geduld met je dier te communiceren"hoe leert een puppy wat water is & hoe te zwemmen"
-
Duurzame oplossing is dat je dier begrijpt wat je van hem vraagt,“Spelen, Aftasten, wat laat Fabio toe & wat niet"& jij leert inzicht te krijgen in je dier
Bij gedragstherapie worden dieren behandeld met afwijkend gedrag. Afwijkend gedrag is gedrag dat een dier niet van nature vertoont of gedrag dat niet wenselijk is.
Mogelijke oorzaken:
Er zijn vele oorzaken die meespelen bij het ontstaan van het gedrag. Een aantal van deze oorzaken zijn: bijv. erfelijk factoren, leerervaringen, socialisatieprocessen, woon- & leefomgeving, karaktereigenschappen, stress-factor, trauma, opvoeding met fysieke en verbale correcties, angst, ziektes, pijn.
Gedragstherapie:
Met gedragstherapie werk je aan gedragsverandering van de hond voor de langere termijn. Hierbij geeft ik inzichten in het gedrag, de leerprocessen en emoties van je dier. Daarbij kijken we samen naar de reden waarom hij doet wat hij doet en wat er in het gedrag haalbaar is aan verandering. Vandaar uit gaan we werken, met een plan van aanpak, zodat de hond de mogelijkheid krijgt andere keuzes te maken, waarbij ongewenst gedrag omgebogen wordt naar gewenst gedrag.
Belangrijk hierbij is dat als je hond gedrag vertoont wat je onwenselijk vindt, dat je zo snel mogelijk hulp zoekt en een afspraak maakt. Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter het is!
Vaak is een afspraak voldoende om inzicht te krijgen in het probleem. Meestal komen we dan al tot een makkelijk uitvoerbare oplossing. In een aantal gevallen is er langer nodig om geleidelijk het ongewenste gedrag om te buigen. Indien nodig kan er ook een doorverwijzing geadviseerd worden of een aanvullende behandeling worden ingezet, om zo samen tot het beste resultaat te komen.
Een aantal voorbeelden van probleemgedrag die succesvol te behandelen zijn:
- onvriendelijk gedrag naar honden, mensen of andere dieren
- verlatingsangst (niet alleen kunnen zijn)
- angst voor mensen, honden of andere dieren
- angst voor hard geluid, zoals vuurwerk of onweer
- niet komen als je roept
- overmatig opgewonden gedrag
- veel blaffen, janken, piepen
- onzindelijkheid
- trekken aan de riem
- zich niet laten verzorgen door dierenarts, eigenaar of trimmer
- agressief verdedigen van speelgoed en eten
- obsessief gedrag, zoals staart najagen, vliegen vangen, flank zuigen en
- overmatig poot likken
- weglopen tijdens het wandelen
De oplossingen die ik je aanreik, zijn eenvoudig en praktisch. Je hoeft geen uitgebreide ervaring te hebben om ze uit te kunnen voeren.